Biała Saba

8 lata
Renata

06.01.2017

Dwa tygodnie razem, przyszedł czas na małe podsumowanie. Słowa opiekunki : „Saba jest super: posłuszna, mądra, bardzo szybko się uczy. Przy pierwszej podróży samochodem była bardzo zdenerwowana, nie usiadła prawie w ogóle, cały czas dyszała. Dzisiaj jeździ bez problemu. Na pewno znała podstawowe komendy, trochę chyba zapomniała ale teraz siada na wyścigi :) Nie lubi „chodzić na miejsce”, kładzie się na plecach i patrzy niepewnie co się będzie działo.

Jadła z człowiekiem na bank, nie odpuszcza obserwacji nawet na moment, ale nie ściąga jedzenia z blatu, nie skomle itp.

Na łóżko już się tak nie pcha aczkolwiek błagalnym wzrokiem patrzy. Jest zadowolona jak ja przyjdę na jej posłanie i z nią posiedzę.

Jedzenia nie broni, wręcz wkładam rękę do miski. Sucha karma jeszcze nie do końca pasuje (ale jak się jadło kurczaczki i inne frykasy to się nie dziwię) ale jak powiem że jest pyszne i skuś się to zje. Zobaczymy czy w końcu uwierzy, że pyszne i nie trzeba będzie zachwalać. Saba jest w tym pocieszna: stawiam miskę, Saba patrzy. Mówię: o jakie pyszne i cudowne i tra la lala. Ona jeszcze z większym zdziwieniem patrzy :) No to poliże, potem jeden chrupek za mamusię, jeden za tatusia i pójdzie. Dzisiaj spróbujemy z oliwą z oliwek.

Jest bardzo całuśna i do przytulania. Wita nas jakby miała 2 lata, podskoki, buziaki, uśmiechy. Aż miło wracać :) Uwielbia swoją piłeczkę i bawi się z wielką radością. I rozgryzła nas: ja jestem bardziej od przytulania a Tomek od zabawy….

Uczy się, że jak się ubieramy to niekoniecznie wychodzimy na spacer. Po 5 minutach po powrocie jest gotowa znowu iść :) Ale zaczyna łapać, jak to Saba bardzo szybko. W zasadzie od tego poniedziałku wróciliśmy do pracy a już wczoraj nie wariowała.

Z kotami postępy są, z obu stron. Czaruś nie jest wiarygodnym odniesieniem ponieważ on do Pańci zawsze przyjdzie, niezależnie jaki stwór stanie na przeszkodzie. Sposób się znajdzie. Ale młodsza Melcia zaczyna się robić ciekawa, mniej syczy, schodzi na podłogę. Saba też już nie wydaje dzięków do kotów – pierwszego dnia trochę zawarczała, potem skamlała a teraz tylko patrzy co to idzie.

Zaczyna bronić domu, ruch na klatce, winda jedzie to szczeka. No chyba, że akurat śpi albo jakoś inaczej jest zajęta.

Raczej nie załatwia się dalej od domu, w parku jeszcze ani razu nic nie zrobiła. Najlepiej jest pod domem albo ostatecznie na skwerze na rogu. Staramy się rano wychodzić jak jest jeszcze mały ruch i tak samo wieczorem, jeszcze się boi nowych rzeczy: dużo ludzi, tramwaje itp.

Niestety sika w domu ale nie cały czas tylko raz dziennie :) Zaczynam myśleć, że to z ekscytacji: pozytywnej i zdenerwowania. Wytrzymuje cały dzień, idziemy na spacer, swoje zrobi. A po jakimś czasie od powrotu jest siusiu, i to nie taki ciut tylko kałuża. Będę jeszcze obserwować.

Podsumowując: ja się zakochałam, Tomek się jeszcze trochę broni ”

Przewidujemy, że i On skapituluje.

30.12.2016

Suczka dostała wczoraj cieczki, na Boksera Bazyla bardzo mocno nawarczała, chciała go ugryźć w nos. Naburczała też na panią która w przychodni próbowała ją pogłaskać. Czyżby hormony rządziły?

Ogólne oględziny sugerują, że poza naroślami na pupie i kłopotem z oczkiem, prawdopodobnie zapchanymi kanalikami łzowymi nic jej nie dolega. Narośle usuniemy w czasie zabiegu sterylizacji.

23.12.2016

Saba pojechała dziś do domu tymczasowego, trzymamy kciuki by umiała dzielić przestrzeń z kotami oraz aby odnalazła się w miejskim zgiełku.

20.12.2016

Kilka dni temu otrzymaliśmy prośbę o znalezienie nowego domu dla sympatycznej Saby. Saba ma około ośmiu lat, jakiś czas temu zyskała dom dzięki starszej pani. Los jednak bywa nieugięty, dziś człowiek potrzebuje opieki i pomocy – dlatego, decyzją serca poszukuje dla Saby nowego, kochającego domu.

Saba jest pogodną bokserką, w ogólnej ocenie w dobrej kondycji fizycznej i zdrowotnej. Ostatnio dużo czasu spędzała sama dlatego kontakt z człowiekiem stara się maksymalnie wykorzystać.

Saba odwiedziła gabinet weterynaryjny, zachowywała się bardzo dobrze. Ma dobre wyniki podstawowych badań krwi, ma kilka drobnych guzków którym będziemy musieli się przyjrzeć w najbliższym czasie.

saba003
saba001