Goliat

Elbląg - dom tymczasowy

13.08.2017

Goliat zamieszkał w domu tymczasowym.

Niedługo, jak trochę oswoi się z nowym miejscem przejdzie badania kontrolne oraz zabieg kastracji. Na mosznie znajduje się niepokojąca zmiana.

07.08.2017

Jeszcze dwa dni temu wolontariuszka pisała o nim tak: „Jest smutny, wycofany, ale na zawołanie przychodzi, kiedy widzi wołającego go człowieka. Sam sobie miskę opróżnia, kiedy chce, kładzie się gdzie chce (fotel, łóżko, posłanie). Odsypia, ale może też być w depresji. Powolutku będzie wracał do formy. Duużży kochany misio człapek. Jest jeszcze słabiutki. A teraz jeszcze ma spuchniętą paszczę. Karmę namaczamy w rosołku.”

Dziś już czytamy, że swobodnie porusza się w ogrodzie, wciąż dużo śpi ale widać już aktywność oraz ciekawość. W grupie psów zachowuje się bardzo spokojnie, wygląda na zrównoważonego, grzecznego boksera.

Tymczasem nasze wolontariuszki oczyściły jego skórę z licznych pasożytów, otrzymał środki ochronne i steryd ze względu na opuchliznę po (prawdopodobnie) ukąszeniu przez owada.

04.08.2017

Pierwsze informacje na temat Goliata pojawiły się na Facebooku, 19 lipca dowiedzieliśmy się, że w jednej z gmin błąka się bokser. Sytuacja w ocenie świadków trwała już kilka dni, pies był bardzo wystraszony, nie podchodził do człowieka. W ciągu następnych dni z dużymi oporami podchodził do wystawianej miski, wciąż nie pozwalał się zwabić. Już wtedy jednak czekaliśmy na fchowca z gminy, który miał pomóc w bezpiecznym odłowieniu boksera.

Pod opiekę Fundacji trafił 3 sierpnia, po odłowieniu przez pracownika gminy. Nasze wolontariuszki odebrały psa słabej kondycji, pies był mocno osłabiony, nie przyjmował wody z miski.

Psu udzielono pierwszej pomocy, ze względu na widoczne odwodnienie otrzymał kroplówkę. Podróżował umieszczony na macie chłodzącej, obłożony kompresem. Otrzymał pomoc weterynaryjną.

Już po kilku godzinach wolontariuszki widziały poprawę kondycji, Goliat wprawdzie wciąż mocno osłabiony ale o własnych siłach wyszedł za potrzebą.

Goliat001
Goliat000