Atom

2 lata
Beata

17.07.2017

Atom jest pięknym, młodym, silnym bokserem wobec którego popełniono błędy wychowawcze. Został okaleczony, choć nie w fizyczny sposób! Pies wyraźnie został oduczony prezentowania sygnałów ostrzegawczych, obronnych. Jest to niestety bardzo niekomfortowa sytuacja, pies pozbawiony komunikacji nie jest bezpieczny dla niedoświadczonego opiekuna.  Należy zachowywać szczególną ostrożność.

Po ludzku – czego nie robi Atom? Atom nie warczy, Atom gryzie. Gdyby był człowiekiem? Nim powiedziałby „odejdź” „zostaw mnie” „boję się” uderzałby w „zagrożenie”

Trzeba koniecznie zauważyć, że pies nieco inaczej postrzega rzeczywistość, niektórzy behawioryści porównują psychikę boksera do dwulatków. Dlatego, mimo urody prosimy – jeśli nie masz cierpliwości, jeśli nie umiesz postawić się w pozycji psa by go zrozumieć…jeśli nie wykonasz bezwzględnie zaleceń behawiorysty – nie dzwoń, wybierz innego psa!

Atom jest młody, pojętny dlatego ma ogromne szanse na powrót do „normalności” nie należy jednak oczekiwać szybkich zmian, należy nastawić się na wielomiesięczną, codzienną pracę w budowaniu relacji (przyjaźni) oraz nowej komunikacji.

Atom nie lubi dotyku obcych, wyraźnie różne osoby w różnym czasie uzyskują w jego oczach status „bezpieczny”.  Dlatego chętni na przyjaźń z tym pięknym psem powinni być nastawieni na adopcję „w czasie” na spacer zapoznawczy i powolne wprowadzanie do nowego domu.

28.06.2017

Atom przeszedł dziś zabieg kastracji.

06.06.2017

Pod naszą opiekę trafił młody, około 2 letni, bokser. Błąkał się w Wielkopolsce…Może tylko się zgubił?

W pierwszym kontakcie bywa nieufny, po kilku chwilach zachowuje się dobrze i w miarę swobodnie. Wkrótce poznamy go lepiej i jeśli nie znajdzie się właściciel,  Atom będzie czekał na adopcję.

Na smyczy ciągnie…jak na załączonym obrazku.

Atom008
Atom002