Sztucer

Bytów - dom tymczasowy
Krystyna

08.03.2015

Stało się! Pożegnaliśmy Sztucera, nasz przyjaciel zamieszkał w swoim domu, przy człowieku który uratował mu życie. Z rodziną która czekała na niego.

To wzruszający moment, wspaniała chwila, właśnie takie chwile dają nam siłę do dalszej walki o dobry bokserzy los.

Dziękujemy wszystkim którzy zaangażowali się w pomoc Sztucerowi, dziękujemy rodzinie która go adoptowała za szansę na piękne życie.

05.03.2015

Ile łap trzeba mieć by biegać?

23.02.2015

Z przerażeniem obserwowaliśmy kryzys Sztucera, pies poczuł się gorzej, stracił apetyt pojawiła się apatia…medykamenty, ciepłe słowa, okłady z miłości… Wszystko pomogło! Sztucer powoli odzyskuje zainteresowanie życiem, dziś to kostka do ogryzania jutro …

Sztucer wciąż potrzebuje wsparcia, leków, kroplówek…nie wykluczamy wprowadzenia wzmacniającej karmy.

Jak przeliczyć wsparcie na złotówki ? Prosto.

Wsparcie Sztucera = 1% podatku dochodowego dla bokserów w potrzebie.

18.02.2015

Szucer czuje się dobrze, pani doktor dziś oglądała ranę poamputacyjną-wszystko dobrze się goi. Jeszcze kilka zastrzyków i Sztucer wróci do domu tymczasowego.

Prosimy państwa o wsparcie leczenia i rehabilitacji dzielnego Sztucera. Człowiek skrzywdził go tak bardzo…pokażmy mu jak bardzo ludzie potrafią pomagać.

13.02.2015

Kilka godzin  trwała konsultacja – z najlepszymi lekarzami oraz z weterynarzem od nowatorskiej techniki protezowania (protezę ze sztucznym stawem wkręca się w kość). Mieliśmy nadzieję, że proteza łapy umożliwi Sztucerowi sprawne poruszanie się. Niestety, Sztucer nie będzie miał protezy. W toku szczegółowych badań, oględzin ujawniło się uszkodzenie kości do której miałaby być wkręcona proteza. Aby skrócić czas rehabilitacji oraz uniknąć powikłań zdecydowano o natychmiastowym przeprowadzeniu zabiegu. Amputowano resztę tylnej łapy.
Sztucer wszystko zniósł bardzo dzielnie, bez słowa skargi –  to bardzo cierpliwy i wdzięczny pacjent. Wolontariusze którzy się nim zajmują nie odstępowali go na krok. Teraz Sztucer odpoczywa, dostał kroplówki oraz Tramal.
Sztucer waży 19 kg, jest bardzo zaniedbany, jednocześnie z rehabilitacją będziemy zwiększać jego masę, poprawiać kondycję oraz wyleczymy pomniejsze dolegliwości związane z zaniedbaniem.

Dziękujemy zespołowi weterynarzy za wnikliwą analizę oraz sprawne działanie.

Państwa zaś prosimy, nie zostawiajmy Sztucera w potrzebie !

Adoptuj wirtualnie, odwiedź bazarki Fundacyjne, przekaż 1% podatku na Boksery w Potrzebie.

11.02.2015

Nim Sztucer został podopiecznym Fundacji Boksery w Potrzebie i zamieszkał w domu tymczasowym u swojego wybawcy, był gościem w domu u pani doktor ,która go operowała. Rozstanie z nią nie zachwyciło psa, trochę się obawiał, co zrozumiałe po tym jak prawdopodobnie wyglądało jego życie…ma bliznę na karku, charakterystyczną dla łańcucha. Jest chudy, ma zniszczoną sierść. Natomiast rana na łapie…nie wyglądała niestety jak po wypadku komunikacyjnym, możemy domniemywać, że ranę zadano narzędziem…może łopatą ? siekierą ? Tego się nie dowiemy. O tym Sztucer na pewno chce zapomnieć !

W domu tymczasowym czekała na niego nowa rodzina. Już na pierwszy rzut oka widać było jaką troską zostanie otoczony !

Jutro czeka go kolejna porcja stresu, niestety musi jechać na kontrolne badania – uraz łapy był poważny i nie wiadomo czy nie będą konieczne kolejne zabiegi, cięcia…

A Sztucer patrzy na nas z ogromną nadzieją ! Z nadzieją na szczęśliwe życie bez bólu !

Przyłącz się do pomocy dla Sztucera, adoptuj wirtualnie . Przekaż Fundacji Boksery w Potrzebie 1% podatku.

2.02.2015

Początek historii to noc, zimna styczniowa noc. Gdzieś na drodze… potrącony, skrzywdzony..cierpiący w samotności pies. I człowiek, człowiek o dobrym sercu. Ów młody człowiek zabiera ze sobą ranne zwierzę. Ratuje od pewnej śmierci ! Szuka pomocy, znajduje ją dzięki przyjaciołom zwierząt i naszym wolontariuszom. Psa odwiedza weterynarz, zaopatruje rany i podaje środki uśmierzające ból. Przerażenie i ból  zaczyna ustępować spokojowi. Rankiem trafia pod fachową opiekę weterynarzy ze Szczecinka. Niestety tylna łapa jest nie do uratowania. Trzeba amputować ją między stawem skokowym a kolanowym.

Człowiek, bohater dla Sztucera nadał mu imię i wyraził chęć opieki nad nim gdy pies opuści klinikę.

Sztucer to pies w typie boksera, jest mocno wychudzony. Mimo tego co przeszedł jest przyjazny dla ludzi którzy się nim zajmują. Zdobył ich sympatię i uzyskał opinię mądrego psa.

Dziękujemy wszystkim za pomoc Sztucerowi, niemały wkład w jego życie ma zespół weterynarzy i wolontariuszy ze Szczecinka.

Sztucer006
Sztucer004