Wiosna

Pomorze - dom tymczasowy
Krystyna

17.07.2017

Z każdym dniem pięknieje, oczywiście jej problemów zdrowotnych nie można rozwiązać w ciągu kilku tygodni, wciąż zmagamy się z leczeniem i wspomaganiem organizmu.

Tymczasem dziękujemy za prezenty jakie Wiosna otrzymała od Małgosi z hodowli Głogosia specjalistyczne ubranko które wspiera leczenie stawów, specjalne łóżeczko oraz zbiórkę na pierwszym zlocie Głogosiek.

Dziękujemy wszystkim darczyńcom za wpłaty celowe, dzięki którym łatwiej nam utrzymać i leczyć bokserkę : Dariuszowi, Bartłomiejowi, Kasi, Tomaszowi oraz Marcinowi i Dorocie.

Przypominamy, że Wiosna szuka domu. Mimo iż jest socjalna (zgodna) z psami, marzymy o tym by była jedyną królową…

15.06.2017

Wiosna jest bardzo pogodną, przyjazną suczką. Jak do tej pory nie zauważyliśmy w jej zachowaniu nic co wymagałoby korekty. Z dnia na dzień skóra wygląda lepiej, ranki się goją, strupki znikają. Nie jest jeszcze piękna, nie zewnętrznie ale niedługo kiedy odrośnie sierść…

Dziękujemy Ewie za zabawki, którymi bawi się bokserka

06.06.2017

Wiosenka rozkwita- potrafi się bawić: biega za patykami,nosi dumnie w paszczy zabaweczki, lubi się szarpać i wykazuje dużą determinacją by jednak wygrać i mieć zabawkę( kijka) dla siebie. Jutro Wiosenka pojedzie do weterynarz Danusi na badania które mogą wyjaśnić stan mięśni.  Podejrzewamy osłabienie całego układu mięśniowego i trzeba dowiedzieć się co jest tego przyczyną że np.mięśnie odpowiedzialne za przełykanie nie pracują prawidłowo. Ponadto martwi nas też to, że tak  dużo pije, a wciąż jest odwodniona( skóra nie wraca na swoje miejsce po „uszczypnieciu”)
Wiosna nauczyła się spać na łóżku,na sofie lub miękkim legowisku i gdy ma wybór wybiera prawidłowo-czyli warto podjąć wysiłek i wspiąć się (a nawet wspiąć się w podskoku) na łóżko bo tam jest bardzo cacy pod chudym cialkiem :super:
Apetyt dopisuje ale bywa też (a to dobry znak), że Wiosna potrafi co nieco w misce zostawić. Co nie znaczy, że nie będzie asystować w kuchni lub przy stole.”

30.05.2017

Wciąż nie jest dobrze, wciąż jest źle ale jest poprawa. To już nie nadzieja, a pewność że skóra wyzdrowieje. Nie znamy jeszcze przyczyny katastrofalnej kondycji mięśni. Planujemy kolejne badania, chcemy dać suczce szanse na poprawę stanu zdrowia i komfortu życia. Dziś dziękujemy za kolejne prezenty jakie otrzymała Wiosna – puszki z karmą weterynaryjną oraz szampony i leki dermatologiczne.

Na zdjęciu poniżej Wiosna zjada śniadanie na świeżym powietrzu – oto pozycja w jakiej przełyka nasza przyjaciółka. Jest to mocno niepokojące…

09.05.2017

Wiosenka bardzo źle chodzi, łapki tylne jej się rozjeżdżają (porusza się jak stary pies), nie jest w stanie wciągnąć tylnych łapek do samochodu. Dlatego zbadał ją ortopeda,  okazało się jednak, że ortopedycznie nic jej nie dolega. Dolega jej ZANIK MIĘŚNI. Możliwe, że  była trzymana w bardzo ciasnym pomieszczeniu lub cały czas przywiązana, chociaż mógły temu przeczyć brak modzeli (odleżynowych blizn charakterystycznych dla psów, które tylko stoją i leżą), być może miała jednak miękkie podłoże (buda, trawa, ziemia, a nie beton…) lub istnieją inne przyczyny.
Wiosna nie potrafi chwytać pożywienia, jeśli coś spadnie jej  na ziemię np. kawałek mięsa, nie potrafi wziąć go do paszczy. Z miski też jedzenie wyjmuje bardzo dziwnie.
„Im dłużej z nią jestem, tym bardziej kraje mi się serce…”

skóra po leczniczych namaczaniach wygląda gorzej, choć jest to poprawa

21.04.2017

Wiosna, bo takie otrzymała imię w nowym życiu, została znaleziona w lesie, przywiązana do drzewa…Kwarantannę i pierwszy etap leczenia bardzo chorej skóry przeszła w schronisku Promyk w Gdańsku. Następnie trafiła pod naszą opiekę, w ramach kontynuacji leczenia trafi pod opiekę weterynarz specjalizującej się w dermatologii.

Wiosna jest pokryta skorupą skrzepów i strupów, wymaga podawania leków, specjalnego żywienia, leczniczych kąpieli. Ciepłego, miękkiego miejsca do spania i naprawdę troskliwych dłoni do opieki.

Czeka ją jeszcze wiele badań: kardiolog, okulista, ortopeda, USG jamy brzusznej. Na razie dostaje leki: skóra – Keflex przez ok. 6 tygodni oraz Bravecto (dla poprawy stanu skóry oraz  ochrony przed pasożytami), kąpiele lecznicze ; serce – Lotensin, Diuver  oraz badanie kardio w najbliższym czasie; stawy – bolą ją, dostaje Piroxican z Prazolem przeciwzapalnie, ale trzeba zrobić RTG, bo bardzo kiepsko stawia tylne łapki, zwłaszcza prawą; USG jamy brzusznej – wydaje się, że odczuwa ból; ma bliznę lecz nie wiemy czy po cesarce czy kastracji. Suczka bardzo dużo pije… ale to może być spowodowane brakiem sierści i procesami naprawczymi. Już na pierwszy rzut oka widać zaniki mięśni. Na niedoczynność tarczycy otrzymuje eutyrox.

Na dzień dobry, otrzymała prezenty w tym karmę specjalistyczną dla psów z problemami wątrobowymi. Dziękujemy

Wiosna005
Wiosna002