Timon

5/7 lat
Halina

28.10.2019

Po kolejnej konsultacji i badaniach lekarze wet. opiekujący się Timonem zdecydowali o przeprowadzeniu  szeregu zabiegów, po pierwsze usunięto  brzydką, guzową zmianę z łopatki (materiał został wysłany do badania histopatologicznego), poddano Timona zabiegowi kastracji i  usunięto zepsute zęby a pozostałe oczyszczono. Dla psa z obciążonym sercem, podobnie jak dla człowieka zepsute zęby są dużym zagrożeniem.

Cały zabieg Timon zniósł bardzo dobrze, lekarze jednak zalecili dodatkowe badania trzustki , wątroby a także nerek. Mają się one odbyć przy okazji zdejmowania pooperacyjnych szwów.

Jeśli chodzi o samopoczucie Timona to jest ono wyśmienite, mieszka bowiem wśród przyjaciół!

14.09.2019

Timon ma się dobrze.

14.08.2019

Timon ze względu na zalecenie weterynarza miał konsultację okulistyczną i kardiologiczną. Niestety na badaniach okazało się, że to nie oczy są teraz problemem Timona, a serce. Ma guza na podstawie serca, nieoperowalnego i praktycznie nie do leczenia… Dla Opiekunów jak i dla Nas był to szok… Pozostaje tylko obserwowanie czy i jak rośnie i ewentualne wspomaganie serca. Kardiolog zalecił leczenie i czyszczenie zębów, bo są w stanie katastroficznym, od gryzienia łańcucha i ogrodzenia pies ma zęby starte praktycznie do miazgi… Wizyta umówiona jest na 20 sierpnia, najpierw badania i potem decyzja o narkozie. Czy się odbędzie zależeć będzie od wyników. Trzymać kciuki za Timona, po tym co przeszedł należy Mu się teraz trochę luksusu :heart:

14.04.2019

Niedawno Timon opuścił hotel i zamieszkał w domu tymczasowym. Zadowolony z ludzkiego towarzystwa, z przyjaznej atmosfery bardzo stara się być grzecznym psem. Chodzi na długie, spokojne spacery i poznaje górskie okoliczności przyrody.

Ogólnie czuje się dobrze, do kontroli ma oczy i zęby, te ostatnie mocno zużyte…

30.03.2019

Timon jest spokojnym psem w średnim wieku, łagodny w stosunku do ludzi. Chętnie zaczepia do zabawy i pieszczot, ma dobry apetyt a ogólny stan zdrowia oceniamy na dobry.

Tylko dom potrzebny, taki by człowiek raz po raz powiedział miłe słowo, podał miskę z jedzeniem i zabrał na przyjemny spacer…

27.02.2019

Kilka dni temu przedstawiono nam krótką historię Timona – został znaleziony, jak późnym wieczorem wśród śniegu, w mrozie szedł skrajem drogi. Wlókł za sobą swój „majątek” w postaci ciężkiego łańcucha. Ludzie, którzy spotkali zmarzniętego wędrowca nakarmili go i schowali w ciepłym miejscu. Nikt Go nie szukał, dlatego kilka dni później zdecydowaliśmy udzielić mu pomocy.

Timon jest psem w typie boksera, taki bliski krewny…

Spokojny, zrównoważony – łagodny. To wszystko co dziś możemy o nim powiedzieć.

IMG_20191025_104825_646