Amir

18.01.2014
A więc historia z happy endem…Amirek zamieszkał w nowym domku. Jak się okazuje Nowi Opiekunowie byli cały czas tak blisko, zaledwie 50 km od schroniska. Całej trójce życzymy powodzenia!

18.12.2013
Amira odwiedziła Wolontariuszka, jej relacja poniżej. Amir to pewny siebie pies, więc powinien trafić do domu bez małych dzieci. Dom powinien być doświadczony w prowadzeniu psa.
„Byliśmy dzisiaj odwiedzić Amira. Powitał nas tradycyjnie szczekaniem. Podeszłam jednak spokojnie do kojca i bardzo łagodnym głosem zaczęłam mówić do niego. No i już po chwili zaczął kręcić dupką i łapką drapać pręty, żeby wyjść. Na spacerze też już tak bardzo nie ciągnął i był bliżej nas. Trudno go na razie nazwać przytulakiem, ale zaskoczył nas pozytywnie. Dużo więcej go dzisiaj głaskałam i wtedy stał spokojnie. Jednak boi się gwałtownych ruchów ręki. Wracając ze spaceru spotkaliśmy na drodze pracownika schroniska, który z daleka się do niego odezwał. Radość Amira była niesamowita. Tańczył i skakał. Z kolei jak byliśmy na terenie schroniska to znowu oszczekał trójkę młodych ludzi, którzy przyjechali adoptować jakąś sierotkę. Wydaje mi się, że ktoś go bardzo skrzywdził i dopóki nie zna człowieka to głośnym szczekaniem oznajmia jaki to on jest groźny i w ten sposób sam się broni. Człowiek, który mu udowodni, że nie zrobi krzywdy będzie miał najwierniejszego przyjaciela. Początkowo tylko niezbyt „całuśnego ” Smile Ponoć na terenie schroniska spuszczony ze smyczy biega z innymi psiakami. Jest młody i żywiołowy. Bardzo lubi zabawę z przeciąganiem smyczy. Trochę schudł i jest przeziębiony. Przebywa w kojcu wewnętrznym, ale budynek niestety nie jest ogrzewany, Przydałby się więc Amirkowi jakiś cieplejszy domek.”

04.12.2013
Amir jest młodym bokserem, około 2 – 3 latnim. W schronisku przebywa od miesiąca, został złapany w kolczatce na szyi na obrzeżu miasta.
Jest psem zadbanym, niewątpliwie domowym.
Amir sprawia wrażenie psa o silnej, twardej psychice. Nie jest to przynajmniej w pierwszym kontakcie bokser – przytulanka o otwartym sercu. Można śmiało założyć iż pies wymaga zdecydowanego przewodnika, przy którym poczuje się bezpiecznie i odda „stery” Zdecydowanie wymaga pracy z człowiekiem i świadomego budowania relacji z nim.
Poszukujemy człowieka o silnym usposobieniu i kochającym sercu, który zna rasę, ma doświadczenie w kontaktach z psami. Człowieka który potrafi połączyć zdecydowanie z łagodnością.
Amir nie jest psem agresywnym, w schronisku wychodzi na spacer wyprowadzany przez dzieci. Jest jednak silny, ciągnie na smyczy. Wymaga korekty części zachowań.

Amir zajmuje w schronisku kojec wewnętrzny, w budynku.
Szukamy domu dla Amira – domu doświadczonego, chcącego z Amirem pracować. Bardziej odpowiedni byłby dom bez dzieci.
Stosunek do innych psów w warunkach schroniskowych – obojętny.

amir001