Kilka słów o niedoczynności tarczycy

10 lat wolontariatu pozwala nam wysunąć tezę iż niedoczynność tarczycy  jest schorzeniem nierozerwalnie związanym z rasą. Na dwóch naszych podopiecznych co najmniej jeden cierpi na większą lub mniejszą niedoczynność. Dlatego, w trosce o wszystkich przyjaciół rasy bokser zachęcamy do przeczytania artykułu lekarza weterynarii Karoliny Petrykowskiej na ten temat. Znajdziecie w nim, w prostych i przystępnych słowach wyjaśnienie zagadnienia oraz wskazówki do postępowania.

Niedoczynność tarczycy, czyli na co zwrócić uwagę nie tylko u starszych psów.

Wśród zwierząt, tak samo jak u ludzi, co raz częściej diagnozuje się choroby endokrynologiczne (zaburzenia hormonalne). Najczęściej występującą jest niedoczynność tarczycy. Chorują zarówno psy jak i suki, częściej zwierzęta starsze.

W celu potwierdzenia niedoczynności tarczycy należy wykonać badania krwi.
Zwierzak powinien być na czczo – minimum 10 godzin bez jedzenia, może mieć nieograniczony dostęp do wody. W badanej próbce należy zbadać poziom fT4 (wolna tyroksyna) i cholesterolu w celu wyliczenia współczynnika K. Jest on niezbędny do prawidłowego określenia wydolności tarczycy. Wykonanie częściowych badań może nie dać prawidłowego lub jednoznacznego wyniku.

Na poziom hormonów mogą mieć wpływ różne czynniki:

-niektóre choroby,

-stosowane leki,

-chudnięcie,

dlatego ważna jest interpretacja i ocena wyników przez lekarza weterynarii.
Niedoczynność tarczycy może się objawiać na wiele sposobów, m.in.:
– pogorszenie wyglądu sierści,

– zwiększone wypadania włosa,

– senność, apatia,
– bradykardia (spowolnienie pracy serca),

– otyłość i problem z odchudzaniem,
– drżenia mięśni i inne.

Jeśli u Waszego pupila występuje któryś z nich warto
porozmawiać że swoim lekarzem weterynarii o badaniu w kierunku niedoczynności tarczycy.

Przy zdiagnozowanej niedoczynności tarczycy należy pamiętać, by leki stosować regularnie, codziennie co 12 godzin, na pusty żołądek (najlepiej pół  godziny przed posiłkiem), do końca życia psa. Pierwsze kontrolne badania poziomu hormonów we krwi należy oznaczyć po 4-6tygodniach od rozpoczęcia podawania tabletek. Krew pobierana jest na czczo, między 4 a 6 godziną od podania tabletki. To znaczy, że jeśli leki podajemy o 8, to na pobranie krwi umawiamy się w godzinach 12-14, a nasz pupil do tego czasu jest bez śniadania.
Przy prawidłowych poziomach hormonów kontrolne badania wykonujemy co 3 miesiące. Jeśli zmieniana jest ilość podawanych tabletek, to kontrolę wykonujemy za każdym razem 4 tygodnie po zmianie.
Nieleczona niedoczynność tarczycy prowadzi do zaburzeń pracy serca, problemów żołądkowo-jelitowych, chorób skóry, a nawet chorób oczu. Wpływa niekorzystnie na cały organizm psa.
Na rynku dostępnych jest wiele leków stosowanych przy niedoczynności tarczycy. Najlepszą skutecznością cechują się leki weterynaryjne i do ich zażywania zachęcamy.
Warto przynajmniej raz w roku zbadać kontrolnie krew naszego pupila – wykonać morfologie, biochemie razem z jonogramem i oznaczyć poziom hormonów tarczycy. Szybciej rozpoznana choroba pozwala na dłuższe i bardziej komfortowe życie czworonożnych przyjaciół.