Dżeki 2

Świętokrzyskie - dom tymczasowy
Renata

10.10.2018

Przyszła jesień, spadły liście…na boksera oczywiście!

Mimo utraty domu i początkowych trudności los dał Dżekiemu złotą jesień życia. Nasz książę dzięki hojności darczyńców może jeść mokrą karmę – delikatną, z przeznaczeniem dla seniorów.

W domu ma wyściełane miłością, nawet wtedy gdy nabrudzi…gdy naszkudzi…gdy nie chce mu się wstać po pieszczoty ale wymaga by go pogłaskać.

Książę, czasem czuje się troszkę gorzej ale jest pod dobrą opieką więc co złe szybko mija.

05.08.2018

Lato w pełnym rozkwicie i nasz Dżeki także!

„Hej😀u nas Dżekunio szaleje pomimo upału, mamy dużo prac na dworze, więc jest zadowolony. Lubi pić wode prosto z węża (ogrodowego) i nie boi się oblewania wodą w przeciwieństwie do naszego drugiego oszołoma, który rzuca się gryźć wodę. Ma letnia rezydencję z łóżeczka naszego syna.

Dżeki bardzo mocno nakręca się na oranie ziemi, rycie pazurami, wykopywanie wypatrzonego np. kamienia. Jest tak mocno zacietrzewiony w zadaniu, że głuchnie i ślepnie na resztę świata.

29.01.2018

Zabiegu nie było… ale jest dom i jest miłość. Są spacery, pieszczoty i ciepłe słowa. Dżeki wygląda jak książe, porusza się niezgrabnie ale bez bólu… Przyzwyczajony po zabiegu do miękkiego jedzonka z puszki nie bardzo ma ochotę zmienić styl żywienia.  Z psią towarzyszką dogaduje się bez problemu

Taki nasz książę

15.11.2017

Jeden dzień za późno…

Wszyscy wolontariusze stanęli na głowie by znaleźć dla Dżekiego dom tymczasowy, udało się. W nocy przed podróżą Dżeki w przypływie tęsknoty znów nasiusiał w swoim pokoiku, nie wiemy czy zeskoczył z kanapy czy zwyczajnie gdy szedł pośliznął się… ze względu na bardzo dużą dysproporcję ciała, słabe mięśnie tylnych łap i ciężki przód jego upadek spowodował przykre następstwa. Poranne prześwietlenie RTG wykazało zerwanie wiązadła kolanowego. Otrzymał odpowiednie środki przeciw zapalne, a nasza wolontariuszka z małym opóźnieniem zabrała go do domu.

Pierwsze dni były bolesne, a my nie poddawaliśmy się w poszukiwaniu miejsca gdzie będzie można naprawić łapkę.

Niestety, zabieg dla chirurgów okazał się kontrowersyjny – ze względu na wiek oraz budowę psa. Konsultujemy jego przypadek dalej, by mieć pewność że zrobiliśmy wszystko co było możliwe.

Tymczasem w domu tymczasowym Dżeki rozgościł się, poczuł się dobrze i bezpiecznie.

15.10.2017

W psiej grupie pojawiły się niezgodności…Pies rezydent przestał lubić Dżekiego. Musieliśmy naszego seniora przenieść – tymczasem do hoteliku Przy okazji zabraliśmy go na kontrolne badania, wykluczyliśmy zerwane wiązadło potwierdzając jednak słabą kondycję mięśni tylnych łap.

Dżeki przeszedł także trudną ekstrakcję – czyli wyrwanie zepsutych zębów. U psów, to zabieg chirurgiczny, dosłownie operacja.

Dżeki nie ma już nadziąślaków, kamienia na zdrowych zębach a chore zostały usunięte.

Pies bardzo źle znosi pobyt w hotelu, jest niespokojny, posikuje w swoim pokoiku. Pilnie szukamy domu tymczasowego dla boksera.

Jest łagodny dla ludzi, spokojny i przyjazny wobec innych zwierząt.

15.07.2017

Dżeki – spory bokser o pręgowanym umaszczeniu. Śliczny… Jego właścicielka poważnie zachorowała, na tyle poważnie by nie mieć możliwości opiekowania się psem.

Dżeki ma 10 lat, lekką nadwagę i paszczę w bardzo złej kondycji. Jego zęby są mocno obłożone kamieniem, wszystko wskazuje na to że zepsute – ma spore nadziąślaki.

Niedługo zbadamy starszego pana, tymczasem zamieszkał tymczasem ze sporą psią ekipą w domu tymczasowym.

26907772_1958547344184935_4252625585685447801_n
26733408_1953250544714615_8594390226561723841_n