Baton

Podbeskidzie - klinika
Asia

20.11.2017

Los pokrzyżował nam plany, miało być leczenie a z nią szansa na godne życie. Nie mamy nic…Wszystko stracone.

Od kilku dni stan zdrowia a razem z nim samopoczucie Batona pogarszało się. Coraz częstsze oddawanie moczu, coraz więcej krwi..biegunka. Powiększona prostata nie reagowała na leki… Mieliśmy jeszcze nadzieję, że kolejne badanie, może dodatkowy lek – że jakoś przetrzymamy kryzys.

Baton odszedł w domu tymczasowym, wśród ludzi których polubił…

Dziękujemy wszystkim którzy wspierali Batona w jego wyprawie po nowe życie.

10.11.2017

Nowotwór potwierdzony…to przyczyna złego stanu pęcherza. Nie będzie lekko, nie będzie łatwo tym bardziej, że choroba nabrała tempa pustosząc organizm. Wdrażamy kolejne leki, czekamy na rozpoczęcie chemioterapii.

Częste siusianie nie poprawia Batonowi nastroju…

31.10.2017

Baton spakował manatki i pojechał do Wrocławia, tam przez chwilę był gościem hotelu…ale szybko swoim urokiem osobistym zapracował na miejsce w domu tymczasowym.

Ach, jak on lubi dzieci! Wielkolud z gorącym sercem.

Czeka go wiele badań, oględzin i konsultacji.

22.10.2017

Wszyscy go kochają. Jest duży, jest silny i czasem odrobinę nieokrzesany…uwielbia długie spacery z Jackiem, lubi pieszczoty Asi. Nasi wolontariusze bardzo się starają by wypełnić jego dzień pozytywnymi emocjami. Ale hotel to tylko hotel…Baton potrzebuje człowieka na wyłączność! Tym bardziej, że wiele wskazuje na to że przy odpowiedniej opiece, przy obecności człowieka Baton nie będzie siusiał w domu, lub maleńkie kałuże nie będą trudne do usunięcia.

Są też niewesołe wiadomości, mimo sporej ilości zjadanego pokarmu Baton chudnie. Będziemy kontynuowali diagnostykę, prawdopodobnie zmodyfikujemy leczenie tak by Baton odzyskał zdrowie i masę, bo formy mu nie brakuje!

04.10.2017

Wolontariusze chętnie go odwiedzają, jest pozytywnie zakręcony. Długie spacery, wręcz wyprawy to dla niego prawdziwa radość. Nasz senior to prawdziwa bateria radości.

W badaniu moczu na posiew ujawniła się bakteria E-coli. Baton dostaje antybiotyk celowany, krew w moczu pojawia się już okazjonalnie. Niestety Baton siusia pod siebie, dlatego wykonano dodatkowe badania.

W obrazie USG ma powiększoną prostatę z licznymi cystami, w jednej z nerek niegroźny, nieduży polip ale to obraz pęcherza spędził nam sen z powiek. Ściany są mocno pogrubione, trudno na tym etapie jednoznacznie wskazać przyczynę.

W obrazie RTG w płucach nic groźnego nie widać, a jedynie niegroźne, typowe dla wieku drobne zwapnienia. Przy okazji wykonaliśmy także zdjęcia bioder (niepokoił nas jego chód) i tutaj też nie ma powodu do zmartwień, podobnie lędźwiowy odcinek kręgosłupa nie budzi zastrzeżeń.

Po skończonej antybiotykoterapii  Baton będzie miał zrobione ponowne badania moczu i krwi.

Poszukujemy domu w którym ludzie będą w stanie zaakceptować nietrzymanie moczu u dużego psa, Baton nie popuszcza jednak musi często wychodzić na siusiu, a i to nie daje gwarancji że np. w czasie drzemki nie zmoczy posłania, dywanu…

27.09.2017

Baton, przebywając z nim ludzie odnoszą wrażenie, że dopiero wyrósł ze szczenięctwa. Jest w nim ogromna energia, sporo radości, nieokiełznanej potrzeby ruchu, przytulania, zabawy…Trudno uwierzyć że ma 10 lat! Tak, rówieśnik Fundacji…kolega trafił pod naszą opiekę ze względu na trudną sytuację rodziny. Od razu trafił do kliniki ze względu na krwiomocz. Czeka go diagnostyka, leczenie i przeprowadzka do nowego domu – jeśli go znajdziemy!

Kto przygarnie seniora, który ma duszę szczeniaka?

bty
Baton001