Alex

01.08.2011
Alex, nasz wieloletni podopieczny, odszedł od nas za Tęczowy Most… Wczoraj pojawiły się bardzo silne ataki, które usiłowali przerwać lekarze. Niestety dzis rano atak okazał się tak potężny, że Alex stracił przytomność, nie było z nim kontaktu, nie było reakcji ukłądu nerwowego… Odszedł biegać po kwiecistych łąkach za TM…

17.02.2011
Alex to konkretny boksiowy facet poszukujący konkretnego domu. W przeciwieństwie do większości fundacyjnych kolegów, nie jest typowym bokserem-przytulanką. Życiowym powołaniem Alexa jest stróżowanie; z tego powodu nie nadaje się do domu z małymi dziećmi. Chętnie natomiast popilnuje swojego terytorium.
Dotychczasowa opieka nad Alexem pokazała, że przy odpowiednim podejściu można z nim znaleźć wspólny język. Kluczem do serca Alexa jest konsekwencja. Przyszły opiekun, po zastosowaniu się do odpowiednich wskazówek, otrzyma idealnego psiego stróża. Alex ma zresztą spore doświadczenie zawodowe – pracował w firmie ochroniarskiej, która, na jego psie nieszczęście, zakończyła działalność. Obecnie Alex dzieli życie z bokserką Kenią, w której jest ze wzajemnością zakochany. Być może potencjalny Domek zechciałby rozważyć propozycję przygarnięcia tej uroczej dwójki? 🙂 Nie jest to oczywiście warunek konieczny.
Alex jest już Fundacyjnym weteranem. Nie każ mu dłużej czekać…

19.10.2010
Alex nadal czeka na swój wyjątkowy dom. Z wiekiem, Alex zwany Alusiem nabiera iście hrabiowskich manier. Na pierwszy spacer wychodzi przed południem, podczas gdy Kenia mieszkająca w tym samym hotelu, z samego ranka. W porze jesiennej i deszczowej, w ogóle nie lubi wychodzić. Boksiowe łapy są przecież taaaakie delikatne….. Jest wyjątkowym psem po wyjątkowych przejściach, jednak czas jaki spędził pod opieką Fundacji i zmiany jakie zaszły w jego zachowaniu pozwalają nam wierzyć, że znajdzie się pasjonat bokserów, który zechce adoptować psa szczególnej troski i mądrego nadzoru. Alutka skrzywdzili ludzie, czeka więc na tych, którzy będą umieli nawiązać z nim nic porozumienia i dać mu ciepły dom.

30.01.2009
Obserwacja się skończyła i Alex zmienił miejsce pobytu. Hoteluje się w mieście, gdzie behawiorysta będzie mógł go bardzo często odwiedzać. Mamy wielką nadzieję, że wyprostuje Alexa – to naprawdę cudowny psiak!

18.01.2009
Alex trafił pod naszą opiekę w styczniu 2008 po tym jak nie został odebrany przez właścicieli z hotelu przyschroniskowego na Śląsku. Po kastracji został wyadoptowany do domu. Niestety okazało się, że chłopak nie nadaje się do życia w domu. Jest bardzo terytorialnym psem, uzurpuje sobie prawo do każdej właściwie rzeczy i gryzie kiedy tylko ktoś chociażby schyli się żeby mu ją odebrać. Mimo treningu nie udało się go tego oduczyć.
Ponieważ nie nadawał się do domu, został wyadoptowany do firmy ochroniarskiej w Katowicach. Były to idealne warunki dla niego, siedział w ciepłym kojcu i chodził na częste patrole. Co dobre nie trwa długo, rozwiązano firmę, w której „pracował” i Alex znowu trafił pod naszą opiekę.
Znaleźlismy mu kolejną pracę, tym razem w centrum handlowym w Łodzi, też w ochronie. Wszystko było w porządku przez jakiś czas, ale pracownicy nie zastosowali się do naszych wskazówek i pies zamiast mieszkać w kojcu miał do dyspozycji całe zaplecze ochroniarzy. Alex zaczął działać standardowo, pogryzł kilku pracowników w wyniku czego trafił z powrotem do nas. W tej chwili kończy obserwację weterynaryjną, po której trafi pod opiekę behawiorysty, który postara się go „wyprostować”.
Każdy kogo wzruszyła historia Alexa może pomóc Fundacji pokryć koszty pobytu pod naszymi skrzydłami (wizyty behawiorysty oraz pobyt w hotelu).
Fundacja Boksery w Potrzebie
Adres: Al. Stanów Zjednoczonych 32/28
Konto bankowe
87 1090 1870 0000 0001 0841 2247 (koniecznie z dopiskiem „ALEX”)